22 september, 2006

Tåkalas

Okej, detta har jag funderat på förut, men idag är det igen aktuellt då jag skall till Toms varpajaiset ikväll. Vad heter varpajaiset på svenska egentligen? Tåkalas? Nästa vecka är Basses varpajaiset i tur. Tills dess skall jag lära mig vad det heter.

8 kommentarer:

Peppe sa...

Nå vad heter det? Och jag blir lika irriterad varje gång folk jag känner pressar ut bebisar och jag inte blir bjuden på tåkalas.

A. sa...

Tåkalas?

What? Vad är det? Tror helt ärligt inte det finns i Sverige...

Johnny Drama sa...

Jag tror inte det finns i Finland heller. Jag hittade på det eftersom jag inte vet vad det heter påriktigt.

Kanske ni i Svea Rike kan hjälpa? Ni vet en sån fest man har för fadern efter att ett barn fötts. Där man typ röker cigarrer och dricker konjak för att fira det hela. Finns det ett sådant koncept i Sverige?

A. sa...

Iden men konjak och cigarr finns definitivt. Dock lite ovanligare att man arrangerar en fest för det. Tror jag. Om man gör det så blir jag i alla fall aldrig bjuden...

Johnny Drama sa...

Heureka! Peter Slotte på Forskningscentralen för de inhemska språken vet hur det ligger till. Man firar eller dricker barntårna på svenska.

Anonym sa...

Det här var något som jag också funderade på när en bekant fick sitt första barn. Den bästa (roligaste) sveska termen som jag kunde komma på vår "tårnering".

Johnny Drama sa...

Tårnering e ju nog en bra term även det. :)

llaurén sa...

Peter Slottes "barntår" är ju lite fyndig eftersom tår = sup (tår på tand), fastän jag inte är riktigt säker att han egentligen syftar på det själv. Kanske för att barn i den aktuella åldern klämmer ur sej en hel del tårar, till sina hopplösa föräldrars förtvivlan.

En lite inkonsekvent term jag hört är tåräkning, i meningen att den nybakte faderns ansvarsfulla kumpisar dyker in för att (som svepskäl) kolla att ungen har rätt antal tår. Men pilten --och frugan-- tenderar ju vara på BB när fadern har sin sista chans till råjvande, så det är ju lite blufft, liksom.

Själv har jag välat tala om tåfest, tåbjudning eller tåkalas men nu vill jag promotera ett ord jag kom opp med när jag läste ditt (och Slottes) inlägg, nämligen tågille (jfr "ett gille som killar gillar" i nåt Asterixalbum :). Låter sympatiskt och lämpligt raj-raj samtidigt.

Hälsningar till Bassemannen i vart fall!