10 maj, 2006

Kompetens

Jag läste en tankeväckande artikel i Forum för Ekonomi och Teknik marsnummer om kompetens och svårigheten att kartlägga kompetens samt att få kunskap och kompetens att sprida sig i organisationen. Skribenten ifrågasätter kompetenskartläggningar som metod för att sprida kunskap i företag. "Nu kan man alltså ställa frågan om företagen, genom försök och misstag, börjar komma till insikten att istället för 'personal' börja se grupper av talangfulla, särpräglade och framförallt mänskliga (!) individer..." Då vårt företag, som är ett renodlat kunskapsföretag, växer kraftigt och ett av de stora hindren för tillväxt är att hitta lämpliga och kunniga personer, kan man inte annat än hålla med att "konkurrenskraften står och faller med förmågan att hitta och hålla kvar de exceptionella individerna som 'klarar vad som helst', kan omflyttas flexibelt och ser ut att trivas med det. Kompetensutvecklingen ser ut att övergå i talangjakt." Just precis så är det. Och exceptionella individer växer naturligtvis inte på träd.

2 kommentarer:

thomas sa...

Vi är väl alla exceptionella, ju
Det är inte mitt fel om ert företag e så trångsynt att det inte kan ta vara på alla fin-fina exceptionella personer (som inte klarar av nästan någonting alls:)

Johnny Drama sa...

"Vi e alla exceptionella", jojo. Fint psykobabbel. Ska vi alla krama varann nu? Visst stämmer det att alla människor är unika, men jag talar om förmågan att klara av ett rätt så komplicerat tankearbete. Jo, jag såg din smiley. :)